• Hjem
  • Oppskrifter
  • Om bloggen
  • Kontakt

SPOON

en matblogg

SPOON

Grytebrød – verdens beste!

6. april 2018

Brød1 Brød2 Brød3Enklere enn dette blir det ikke, ikke bedre heller! Dette brødet er utrolig lett å lage og krever ingen elting. Etter prøvesmaking hos noen venner var jeg solgt, fikk oppskrift og lager det så fort jeg har mulighet. Resultatet blir bra; hver eneste gang! Sett deigen om kvelden, stek det når du står opp. Fantastisk!

Du trenger :
300 g hvetemel
125 g speltmel
3,5 dl vann
2 ts salt
0,5 ts tørrgjær

Slik gjør du :

  1. I en bolle blander du sammen det tørre, så tilsetter du vann og rører kjapt sammen.
  2. Dekk bollen med ett kjøkkenhåndkle og sett på kjøkkenbenken (uten trekk). La den stå der i 12-14 timer men gjerne opp til 24 timer hvis du vil.
  3. Sett en ildfast gryte med lokk i en kald ovn og skru ovnen på 240 grader. Ha godt med mel på kjøkkenbenken, legg deigen over melet og brett inn kantene. Når ovnen er varm tar du gryten ut, strør litt mel i bunn og legger i deigen.
  4. Sett på lokket og plasser den tilbake i ovnen. Stek med lokk i ca 30 minutter, ta av lokket og stek videre i ca 15-20 minutter. Brødet er ferdig når det har en brun og gyllen skorpe.

Har du en romertopf liggende bruk gjerne den og husk at steketiden kan variere fra ovn til ovn.

 

Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email
Print this page
Print

Share

Facebook Google+ Twitter Pinterest Email

Kommentarer Avbryt svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

  1. Anonymous says

    23. mars 2014 at 10:30

    legger du formen i vann før bruk?

    Svar
    • Silje Feiring says

      23. mars 2014 at 12:19

      Jeg kjøpte formen ny og la den i vann første gang jeg brukte den men har ikke gjort det siden. Min form er også lakkert i bunn noe de gamle ikke ofte er så da kan det være lurt å bløtlegge de før bruk:) Men sjekk ut tips og triks på nettet:)

      Svar
  2. Monica says

    2. februar 2015 at 20:56

    Bakte dette i helgen, ble så godt! Fin og sprø skorpe 🙂 Og for en luksus med nybakt brød en lørdag morgen!

    Svar
    • Silje says

      10. april 2015 at 17:20

      Så bra Monica:) Hjemmelagd brød er luksus!

      Svar
  3. Silje says

    10. april 2015 at 16:54

    Bruker du over og undervarme på ovnen eller varmluft:)?

    Svar
    • Silje says

      10. april 2015 at 17:22

      Ikke bruk varmluft men vanlig over- og undervarme Silje 🙂

      Svar
  4. Mona says

    6. juni 2015 at 08:30

    Dette blir også veldig bra hvis jeg tilsetter ulike krydder alt ettersom hva brødet skal brukes til. Jeg hadde ikke speltmel, så jeg brukte havremel. Det blir nok litt mer kompakt, men veldig saftig og det holder seg godt. Ikke det at det trenger å holde seg lenge da, siden det forsvinner ganske fort.

    Svar
    • Silje says

      18. juni 2015 at 07:59

      Ja det er en fin grunnoppskrift å jobbe ut ifra, takk for fine tips og ha en fortsatt fin fin dag:)

      Svar
  5. Marie says

    23. desember 2015 at 14:06

    Hei,
    Dette skal bakes! Kan jeg bruke fibramel i stedenfor hvetemel? Jeg vil gjerne ha så grovt brød som mulig 🙂

    Svar
    • Silje says

      5. januar 2016 at 19:23

      Hei Marie, det har jeg selv ikke prøvd så tør ikke si sikkert. Men jeg ville prøvd meg litt frem med utgangspunkt i oppskriften:) Gi meg gjerne lyd hvordan det fungerte:)

      Svar
      • Lise says

        7. april 2019 at 14:44

        Jeg bytta ut hvetemelet med Fibra og det gikk helt fint. Tilsatte litt ekstra vann i deigen da den ble vel fast. Veldig godt brød!

        Svar
        • Silje says

          19. juni 2019 at 12:05

          Fantastisk! Det skal jeg prøve:)

          Svar
  6. Truls buttingsrud says

    22. oktober 2016 at 08:25

    Jeg baker dette brødet i jerngryte, det fungerer utmerket…..
    Forøvrig blir brødet enda bedre med et par håndfuller med hasselnøttkjerner.
    Takk for fin blogg!

    Svar
    • Silje says

      26. oktober 2016 at 22:37

      Takk for gode tips og tilbakemelding:) En basisoppskrift man kan piffe opp med andre godsaker:)

      Svar
  7. Trine says

    5. januar 2017 at 21:01

    Hei! Har du forsøkt å ta etterhevingen i leirgryten og stekt deretter? Er det helt nødvendig å ha formen inn i ovnen, varme opp formen og deretter ha i brøddeigen? Det er jo mer lettvint om man kan ta det ferdig hevede brødet og steke det. Vurderer å kjøpe sånne former. Pr idag pleier jeg å blande brøddeigen med såpass mye vann at deigen blir veldig løs. Forhever i blandebollen og etterhever i stekeformen. Trenger flere brødformer og vil derfor gå helt over til leir-alternativet for å være sikker på at jeg slipper unna alt av «non-stick»-belegg som etterhvert blir ødelagt.

    Svar
    • Silje says

      24. januar 2017 at 17:57

      Hei Trine:) grunnen til at ovnen må varmes opp med leirgryten er for å unngå at leirgryten sprekker. Så derfor vil jeg ikke anbefale å sette den inn i en ferdigoppvarmet ovn:)

      Svar
  8. Lillian says

    16. januar 2017 at 12:46

    Hvor stor er din leirgryte? har en leirgryte som er veldig stor. Må jeg doble oppskriften?

    Svar
    • Silje says

      24. januar 2017 at 18:06

      Hei Lillian:) Jeg har en middels stor leirgryte ( ca 35 x20 cm ). Jeg vet ikke hvor stor din er og kanskje du må prøve deg frem med steketid og mengde, gi meg gjerne tilbakemelding på resultatet når du finner svaret:) God Bakst!

      Svar
  9. thea says

    11. juli 2017 at 11:51

    Tusen takk for super oppskrift, jeg har bakt dette hver dag i sommer. Prøvde å erstatte noe mel med havregryn, og noe speltmel med solsikkekjerner. Dette funket veldig fint. Stor römertopf og dobbel oppskrift gikk også helt bra.

    Svar
    • Silje says

      29. august 2017 at 09:51

      Så utrolig hyggelig å høre, veldig gode tips som skal testes ut 🙂

      Svar
  10. Ib says

    11. oktober 2017 at 11:47

    HELT FANTASTISK! Saftig og godt og jeg klarte det på første forsøk! Tusen takk! blir en slager i huset denne

    Svar
    • Silje says

      17. oktober 2017 at 14:54

      Så glad for å høre:) Takk for fin tilbakemelding:)

      Svar
  11. Torbjørn says

    2. desember 2017 at 18:28

    Kaldt eller 37°C på vannet?

    Svar
    • Silje says

      8. desember 2017 at 10:21

      37 grader på vannet er flott:)

      Svar
Previous
Next

Følg SPOON på Instagram

Hent flere...Følg SPOON på Instagram

Copyright 2021 SPOON